Starten met duurzaam aanwerven – advies 1

    Advies 1 : Verken je eigen waarden en normen.

Het aanwerven van een eerste medewerker, kan zoveel energie meebrengen eenmaal je gestart bent.
Ik gun je het dan ook van harte dat je ervaart dat we als werkgever een hefboom kan zijn in het leven van anderen.
We kennen een vak dat we inzetten om onze klanten verder te helpen bij een nood.
We kennen een vak dat we inzetten om iemand anders op te leiden als stagiair of teamlid.
En net door iemand op te leiden of een contract van onbepaalde duur aan te bieden, geven we anderen de hefboom om iets te veranderen in hun leven. We zijn als het ware een hefboom voor persoonlijke ontwikkeling, armoedebestrijding en sociaal isolement. 🔔

Mijn stiel is het werken met mensen en via een reeks van blogs wil ik jou helpen bij je noden om je eenmanszaak of kleine onderneming te laten groeien. In deze blog gaan we dieper in op het verkennen van je eigen waarden en normen en het concept ‘ de kernkwadranten’.
Waarom? Omdat alles start bij onze eigen attitude en waarden en ik je een medewerker gun die je met een voldaan gevoel naar huis laat gaan.

Je kwam wellicht al in gesprekken tegen dat je:

  • je haren recht voelde staan en
  • je hoofd hoorde zeggen : ‘ hoe is dit nu toch mogelijk’ en
  • Je buik in een kramp voelde gaan.

Herkenbaar?
Je botste op je eigen waarden en normen tijdens dit gesprek.
De andere doet iets dat haaks op jouw waarden staat.
En als hij onder druk komt te staan, vergroot hij het effect. 

Persoonlijk gebruik ik bij de start de vraag : waar kan je écht niet tegen?

 

kernkwadranten als start bij aanwerven

Bij deze deel ik je graag enkele van mijn waarden en waar ik een allergie op heb  😉

  • Positiviteit :
    Het glas is halfvol ipv halfleeg en als het moeilijk gaat, is er enkel  ‘ a way up’.Mijn haren gaan rechtop staan als iemand altijd negatief geladen in een gesprek komt en enkel kritiek geeft op de andere.
  • Behulpzaam : Als ik mensen zie worstelen met een probleem , ga ik hen hulp aanbieden. Ik kan dan ook geïrriteerd worden als ik anderen gewoon zie voorbijstappen. Egoïsme is niet mijn beste vriend.
  • Samenwerking :  ik geloof in verbinding om krachten te bundelen en positief uitdagingen aan te gaan.  Je zal me dan ook vaak mensen met elkaar zien verbinden waarbij de ene een probleem heeft en de andere de oplossing. Ik hou er niet van om solo te spelen en enkel binnen mijn eigen bedrijf de oplossingen te zoeken. Het is niet voor niets dat ik een bruggenbouwer ben tussen mensen. 

Graag geef ik je enkele waarden mee. Welke passen er uitgesproken bij jou?

Assertiviteit             Gehoorzaam            Bescheiden      Betrouwbaar

Consequent zijn      Creativiteit               Daadkracht      Eerlijkheid

Gevoeligheid           Inlevingsvermogen  Nauwkeurig     Verantwoordelijkheid opnemen

Verdraagzaamheid   Vriendelijkheid        Vrijgevigheid    Zorgzaamheid

Start je om je vacature bekend te maken? Dan is het best handig dat je 3 uitgesproken waarden meeneemt in je bedrijfomschrijving.
Het zegt iets over je bedrijfsDNA aan sollicitanten die gecoacht worden in het solliciteren.
Ps: het is niet toevallig dat je me als ondernemer kan vinden in deze ondernemersnetwerken
BNI : geven loont, bouwen aan relaties, positieve mindset
Etion : waardengedreven ondernemen , participatief ondernemen,
Sociale innovatiefabriek : nieuwe oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen door samenwerking
Duurzame ontwikkelingsdoelen