Leve De Economie Tom Valerie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Advies over tewerkstelling

welkom bij leve de economie!

Wij zijn Tom en Valerie van Leve De Economie, aangenaam.

Het was 2008 toen we elkaar leerden kennen. We werkten toen samen bij OCMW Gent: Tom als archivaris en Valerie als maatschappelijk werker. Intussen zijn we niet alleen een gehuwd paar en ouders van twee zonen; we zijn ook een zakelijk huwelijk aangegaan door onze expertise, waarden en missie te gieten in een sociale onderneming.

Eén grote passie hebben we gemeen: we willen graag een verschil maken in het dagelijks leven en werken van mensen. We delen graag kennis, netwerk en ervaring om anderen dat duwtje in de rug te geven. En we willen ons daarbij vooral niet laten belemmeren door hokjes, functiebeschrijvingen of titels.

Leve De Economie Tom

tom

Toms passie ligt in het koesteren en bewaren van het verleden. Na het behalen van een master geschiedenis in 2002, specialiseerde hij zich in informatie- en archiefbeheer. Gaandeweg verdiepte hij zich in de transformatie van papier naar digitaal werken en archiveren. Want eerlijk, het archetypische beeld van een archivaris in een stoffen jas in de kelder, dat past helemaal niet bij hem. Jeans, een casual hemd en een laptop bij de hand, dat is meer zijn stijl.

Leve De Economie Valerie

valerie

De passie van Valerie, die ligt in de eerste plaats bij mensen. Als professioneel bachelor sociaal werk wil ze vooral anderen vooruithelpen. Het beestje van tewerkstelling had haar snel te pakken toen ze terecht kwam in de sector van de OCMW’s, trajectbegeleiding en sociale economie. Mensen zonder diploma opleiden tot fietskoerier om een gedeeld probleem bij meerdere gemeentes en bedrijven aan te pakken, dat was echt haar ding. Mensen opleiden tot archiefploegmedewerker, dat deed ze al in 2017, toen nog in opdracht van Stad Gent.

In 2020 besloten we onze gedeelde passie, onze sociale gedrevenheid en de liefde om mensen te versterken, te gieten in een bedrijfsmodel. En zo maakten we met Leve De Economie de sprong van loontrekkende naar ondernemer.

Onze coöperatieve vennootschap benadrukt vooral het sociale aspect van tewerkstelling. Wij denken niet in termen van opleidingsniveau en hieraan gekoppelde etiketjes. In plaats daarvan schakelen we naar een andere manier van omgaan met mensen, en die brengen we meteen in de praktijk.

Leve De Economie Valerie Laptop Kantoor Bureau

Ons hoor je niet spreken over ‘het normale economische circuit’ en ‘de sociale economie.’ Neen: er is één economie, en wij gaan voluit voor onze bedrijfsnaam: Leve De Economie! We zijn er echt van overtuigd dat iedereen nodig is om onze economie te laten werken en dat een diploma eigenlijk weinig zegt over het potentieel dat elk in zich draagt.

Vanuit onze overtuiging en missie versterken we samen andere bedrijven, overheden en organisaties met onze eigen expertise. En de winst, die herinvesteren we in de omscholing van onze mensen tot administratieve medewerkers. Via onze mobiele archiefploeg bieden we samen met hen dienstverlening aan voor bedrijven, overheden en sociale organisaties.

En zo is de cirkel rond en onze passie in de wereld gezet. Leve de Economie!